top of page
  • Снимка на автораChavdar Karabadjakov

Разкриване на невероятните възможности на мозъка


Човешкият мозък е най-мистериозния орган в човешкото тяло. Капацитетът му е огромен, но ние използваме една много малка част от него. Мозъкът участва в регулирането на всички процеси в огранизма – от обмяната на веществата в клетката до най-сложните поведенически прояви. Дори когато спим, той направлява и съгласува функциите в организма ни, както и неговите взаимоотношения с външния свят. Нашите усещания за светлина, вкус, мирис, звук и допир започват с дразнене на специализирани рецептори и нервни окончания, но те са преди всичко резултат от функцията на главния мозък. Главният мозък ни дава възможност да мислим, да помним и да вземаме решения.


Невралните пътища в нашия мозък са като ускорена магистрала за нервните клетки, предаващи съобщения. Ако разберете как се създават невралните пътища, ще разберете как да се освободите от навиците. Факт е, че мозъкът постоянно се променя, и можете да създадете нови пътища и нови навици. Това наричаме невропластичност на мозъка. Когато имаме волята, можем да се отървем или изградим навик. Така препрограмираме нашия мозък, което ни дава възможност да прехмахнем навици, мисли, поведения или зависимости.


Една от методиките за препрограмиране на мозъка е хипнозата. В рекламата влиянието върху човешкия мозък се използва много. Според документалния филм на BBC, озаглавен Secrets of Superbrands, екип от британски учени невролози сканира мозъка на фен на Apple и открива, че продуктите на Apple стимулират една и съща част на мозъка, както религиозна образност прави у вярващите. Филмът също оприличава магазините Apple на катедрали. Магазини на Apple често са облицовани с камък или друг вид строго изглеждащ материал, проста настилка като в църква с продукти, монтирани на постаменти като отделни олтари.


Но всеки човек ли се поддава на хипноза или влияние? Познаваме ли мозъка и каква е магията, която се крие вътре в него? Разберете повече от интервюто на Стойчо Керев с академик Лъчезар Трайков, в предаването на БНТ "Новото познание".
159 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page