top of page
  • интервю Лилия Герчева

Има бивши алкохолици


Кога употребата на алкохол се превръща в зависимост?

България е може би единствената страна-членка на ЕС, която няма дългосрочна стратегия за борба със злоупотребата с алкохол, въпреки че проблемът с всяка изминала година става все по-мащабен и обхваща все по-млади хора и жени", каза в студиото на "Часът на здравето" доц. д-р Соня Тотева, директор на Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм - единствено по рода си у нас специализирано лечебно заведение за оказване на здравна помощ на лица с наркоманна и алкохолна зависимост. По думите на доц. Тотева, все повече млади хора, дори 10 до 15-годишни деца, и все повече дами от всякаква възраст употребяват алкохол рисково.

Коя е рисковата употреба на алкохол?

За нерискова употреба се посочват 50 милилитра концентрат (40 милилитра за жените), 1-2 чаши вино от 120 милилитра или една малка бира на ден, но не всеки ден, а до 3-4 пъти седмично. Тези норми са приети от Комитета за национални политики и дейности към ЕК, на който д-р Тотева е член. Ако тези количества са по-големи вече се говори за рискова употреба на алкохол.

"Алкохолната психоза е едно от най-тежките състояния, вследствие на употреба на алкохол. Тя не зависи от възрастта и от давността на алкохолната употреба. Има млади хора, които употребяват алкохол от 1-2 години, но получават психоза. Синеоките хора са по-предразположени. Това е спешно състояние в психиатрията и изисква приемане в болница", каза още

д-р Тотева.

Кога вече има алкохолна зависимост?

Когато се надхвърлят посочените количества алкохол и ако се наблюдава така наречената загуба на количествен контрол - невъзможността на пиещия да ограничи количествата. Друг важен симптом на зависимост е т.нар. абстиненция - състоянието на организма, когато се спре приемането на алкохол. Получават се болестни симптоми - треперене на ръцете, на главата, халюцинации, а може да се стигне и до епилептични гърчове. За съжаление повечето пациенти търсят помощ твърде късно, когато вече са настъпили необратими промени в мозъка, в черния дроб.

След 5 години алкохолна употреба и злоупотреба вече са налице изменения в мозъка и в централната нервна система. Алкохолизмът вече се определя като хронично рецидивиращо заболяване, докато преди 10-години се говореше само за промяна в поведението. Според доц.

д-р Тотева има бивши алкохолици, но абсолютното въздържание пак е някакъв вид ограничение. Един излекуван алкохолно зависим е този, който може да употребява посочените по-горе приети за нерискови количества алкохол. Може да изпие 50 грама и да спре до там. Това обаче, по думите на специалиста, се случва рядко.

По-лесно за зависимия е изобщо да не пие

"По-трудно за болните е да пият малко. Една от най-разпространените максими при алкохолизма е "с една (чашка) не може, без една може". Всъщност има наследственост в 50% от случаите, но разбира се за това има и социални, и психологични фактори, каза доц. Тотева. Но уточни, че причината не може да се търси само в наследствеността.

Годишно през болницата преминават между 500 и 600 зависими. Д-р Тотева е основател и на група на анонимните алкохолици, която продължава своите сбирки на ул. "Пиротска" в столицата.


70 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page