top of page
  • Снимка на автораChavdar Karabadjakov

Транскраниална магнитна стимулация (ТМС): новото лечение на депресия и зависимости


Депресията е водещата причина за влошено здравословно състояние и инвалидизация в световен план. Според последните изследвания на Световната здравна организация повече от 300 милиона души страдат от депресия. Това е увеличение с 18% за периода 2005-2015 г. Липсата на подкрепа за хора с психични заболявания и страхът от стигмата спират много хора да търсят лечение. Въпреки, че има много ефективни методи за лечение на депресия, методите от първа линия, като антидепресанти и психотерапия, не работят за всички. Всъщност приблизително две трети от хората с депресия не получават адекватно облекчение от първия антидепресант, който им се предписва. След два месеца лечение поне някои симптоми ще останат за тези пациенти и всяко следващо изпробвано лекарство всъщност е по-малко вероятно да помогне от предишното.


Какво могат да правят хората с депресия, когато не реагират на лечение от първа линия? В продължение на няколко десетилетия електроконвулсивната терапия (EKT или „шокова терапия“) беше златният стандарт за устойчива на лечение на депресия. Всъщност EKT все още се счита за най-мощното и ефективно лечение на това състояние и то продължава да се използва редовно в САЩ. За много хора с депресия обаче, EKT може да бъде твърде трудно да се понася, поради странични ефекти върху паметта. За тези хора и многото други, които са получили неадекватен отговор само на лекарства и психотерапия, има по-нов вариант на лечение, наречен транскраниална магнитна стимулация (TMС).


Какво е транскраниална магнитна стимулация?


Транскраниална магнитна стимулация (TMС) е неинвазивна процедура, която използва магнитни полета, за да стимулира нервните клетки в мозъка, за да подобри симптомите на депресия. TMС обикновено се използва, когато други лечения на депресия не са били ефективни.


Това лечение на депресия включва доставяне на повтарящи се магнитни импулси, или рTMС. TMС обикновено се използва, когато други лечения на депресия не са били ефективни.


Как работи?


По време на рTMС сесия, електромагнитна намотка се поставя срещу скалпа, близо до челото. Електромагнитът безболезнено доставя магнитен импулс, който стимулира нервните клетки в областта на мозъка, участващи в контрола на настроението и депресията. Смята се, че активират региони на мозъка, които имат намалена активност при депресия.


Въпреки, че все още не е напълно ясно защо рTMС работи, стимулацията изглежда оказва влияние върху работата на мозъка, което от своя страна изглежда облекчава симптомите на депресия и подобрява настроението.

Има различни начини за извършване на процедурата и техниките могат да се променят, докато експертите научат повече за най-ефективните начини за извършване на лечение.


Защо се прави?


Депресията е лечимо състояние, но за някои хора стандартните лечения не са ефективни. Повтарящият се TMС обикновено се използва, когато стандартното лечение като медикаменти и психотерапия не работи.

Приблизително 50% до 60% от хората с депресия, които не са получили подобрения от лекарства, са се повлияли добре от ТМС. Около една трета от тези пациенти изпитват пълна ремисия, което означава, че симптомите им отминават напълно. Важно е да се признае, че тези резултати, макар и окуражаващи, не са постоянни. Подобно на повечето други лечения за разстройства на настроението, има висока честота на рецидиви. Въпреки това, повечето пациенти на ТМС се чувстват по-добре в продължение на много месеци след спирането на лечението, като средната продължителност на отговора на лечението е малко повече от година. Някои избират да се върнат за следващите кръгове от лечението. При пациенти, които не реагират на ТМС, стандартното лечение все още може да бъде ефективен метод и често си струва да се обмисли.


Какво представлява ТМС терапията?

ТМС терапията е опция за интензивно лечение, изискваща няколко сесии, които се случват пет дни в седмицата в продължение на няколко седмици. Всяка сесия може да продължи от 20 до 50 минути, в зависимост от използваното устройство и клиничен протокол. Когато пациентите пристигнат, те могат за кратко да се свържат с лекар и след това да започнат процеса на стимулация. Лекарят ще определи идеалната интензивност на стимулация и анатомична цел, като се възползва от "ориентир" в мозъка, наречен моторна кора. Първо, насочвайки се към тази част от мозъка, екипът може да определи къде е най-добре да се постави стимулиращата бобина. Това е строго индивидуално за мозъка на всеки пациент, както и колко интензивно трябва да „стреля“, за да се постигне адекватна стимулация. След това се прилагат изчисления за превеждане на тези данни за намиране на дорсолатералната префронтална кора - мозъчната част, доказана като най-голяма клинично ефективна област, за която се знае, че участва в процеса на депресия. Въпреки, че една сесия може да е достатъчна за промяна на нивото на възбудимост на мозъка, облекчението обикновено не се забелязва до третата, четвъртата, петата или дори шестата седмица от лечението.


Използване на ТМС за лечение на зависимости


Специалистите по лечение на зависимости по света започнаха да използват ТМС за лечение на опасните симптоми, които идват с пристрастяването, особено за лечение на хора, които могат да страдат от депресия като симптом на абстиненцията. ТМС или рТМС могат да помогнат за стимулиране на мозъка на такива пациенти и връщане на контрола върху настроението им.


Използването на рТМС също показа положителни признаци в борбата с наркотичната зависимост, въпреки че все още не е известно на какво се дължи това. В анонимно проучване 11 от 16 души, които са получили рТМС терапия за кокаинова зависимост, са били без симптоми на пристрастяване един месец след ТМС терапия. Другата част от групата, която е получила само стандартното лечение, само 3-ма са били без лекарства едновременно.


Въпреки, че тези проучвания са много обещаващи, предстои да се направят още тестове и човек не бива да третира тази терапия като крайно цялостно лечение на зависимостта. Както всичко, тя трябва да бъде включена само в план, който включва други терапии и лекарства за лечение на зависимости. Тъй като лечението все още не е одобрено, трябва да се подхожда с голямо внимание.


Може ли TMС да помогне при други състояния?


TMС се изучава широко при различни състояния с надеждата, че ще се превърне в новото лечение за неврологични разстройства, управление на болката и физическа рехабилитация в допълнение към психотерапията. В момента се провеждат големи клинични проучвания, които разглеждат ефективността на TMС при състояния като педиатрична депресия, биполярно разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство, спиране на тютюнопушенето и посттравматично стресово разстройство. Въпреки, че резултатите са обещаващи, TMС все още не е напълно одобрен за лечение на тези заболявания.



Статията е на базата на проучване на Harvard Medical School

1166 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page