top of page
  • Ивелина Тодорова

Пристрастяване към модерните технологии: какво казва науката


Кога за последен път сте проверили телефона си? Според проф. Адам Алтер, средностатистическият милениал (поколението на новото хилядолетие) преглежда смартфона си по 150 пъти на ден. В книгата си "Неустоим" д-р Алтер пише за пристрастяването към технологиите, което предполага, че 40 процента от хората имат някаква интернет зависимост, като социални медии, порнография или електронна поща (която средностатистическият работещ човек проверява 36 пъти на час).

„Епидемията на технологичните зомбита”, казва той, е пряк резултат от начина, по който технологията е проектирана: получаваме тръпка всеки път, когато отваряме приложението Instagram (Ще имам ли харесвания?) Или нашите имейли (Отговориха ли още?) - сравними с поведенческите удовлетворения, които получаваме от игралните автомати.

Тъй като технологията става повсеместна в нашия трудов и личен живот, разбирането за това как ние взаимодействаме с нея е все по-важно. Разстройства на зависимостта, свързани с взаимодействието на хората с игрите, интернет и социалните медии, се очертават като основна тема в научните изследвания, а констатациите ще помогнат да се оформи начинът, по който се справяме с променящите се технологии в работата и у дома за в бъдеще.

В тази специална колекция събрахме някои от последните изследвания на съвременната зависимост. Статиите разглеждат тази нововъзникваща тема от редица ъгли, като например причините за пристрастяването към интернет при младите хора и връзката между прекомерната употреба на социални медии, нарцисизма и самочувствието.

Страхът да не пропуснеш нещо

Нашият ултра-свързан свят означава, че можем да бъдем на много места едновременно - наслаждаваме се на кафе на слънчева тераса, докато се включваме в конферентен разговор, гледаме видео предаване на приятел на живо докато сме на почивката в Нова Зеландия.

С приложения като Facebook, Instagram и WhatsApp можем да поддържаме връзка с хора по целия свят, 24 часа в денонощието. За някои това може да доведе до прекомерна употреба с негативни последици. Лесният достъп до тези приложения и използването им често може да предизвика страх от пропускане - хората могат да се тревожат ако пропуснат нещо, ако не са постоянно свързани.

Използвайки извадка от 270 участници, екип, ръководен от изследователи от Университета в Дуисбург, Есен в Германия, изследва ролята на този страх в развитието на разстройство на интернет комуникацията. В статията си "Отчети за пристрастяване" екипът отбеляза, че онлайн комуникационните приложения дават на хората начин да избягат от негативните чувства и конфликти в реалния живот, но и че използването им за тази цел може да се превърне в пристрастяване. Те призовават за по-нататъшни изследвания, като заключват:

“Потребителите трябва да бъдат научени, че интернет комуникационните приложения не са единственият начин да се инициира или да се остане в контакт с други хора и да се задоволят техните социални нужди. На индивидите трябва да се предложат алтернативни стратегии и възможности за свързване с други хора, без да имат чувството, че пропускат нещо.”

Всичко за мен

В същото време има предположение, че прекомерната употреба на социалните медии може да подхранва нарцисизма. В Норвегия изследователите от университета в Берген изучават профилите в социалните мрежи на повече от 23 500 души, разкривайки, че употребата на пристрастяващи социални медии е свързана с ниско самочувствие, но и с нарцисизъм. Чрез интернет проучвания на уебсайтовете на националните вестници в Норвегия, екипът събра информация от 8 234 мъже и 15 298 жени относно използването на социалните им канали и личностните им черти.

Резултатите, публикувани в Addictive Behaviors, подчертават демографските различия, показващи по-високи оценки за пристрастяване към социалните медии при хора, които са по-млади, жени, а не в отношения, студенти и по-малко образовани. Има негативна връзка със самочувствието. По-ниското самочувствие е свързано с по-висока зависимост и нарцисизъм. В тяхната статия учените обясняват:

“Facebook, Instagram, Snapchat и други социални медийни приложения могат да служат като идеални социални арени за хора, които ценят и са привлечени от участието си в дейности за подобряване на егото.”

Игрите - новата интернет зависимост

Игрите в интернет също могат да предизвикат пристрастяващо поведение с потенциално сериозно отрицателно въздействие върху психическото и физическото здраве на хората. Масово мултиплеър онлайн (MMO) игри като World of Warcraft имат милиони ангажирани играчи и повишаването на осведомеността за опасностите от пристрастяването са довели до групи като Wowaholics Anonymous да подкрепят наркозависимите.

Но защо някои хора стават пристрастени, когато други могат да играят без проблем? Въпреки, че някои емпирични проучвания са изследвали връзката между импулсивно поведение и разстройство в интернет игрите (IGD), резултатите са смесени, което прави трудно да се направят изводи. Изследователи от Ball State University в САЩ проведоха мета-анализ на проучвания с три различни когнитивни задачи. Тяхната статия "Пристрастяващо поведение" показва, че в сравнение със здравите хора, тези с IGD са по-склонни да имат инхибиране на реакцията.

Както при наркоманиите, спирането на пристрастяващо поведение може да доведе до симптоми на отнемане. Вписването за IGD в диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства (DSM-5) - стандартната класификация на психичните разстройства, използвани от специалистите по психично здраве в САЩ, изброява симптомите на отнемане, включително раздразнителност, тревожност и тъга.

В своето проучване в доклади за пристрастяващо поведение, изследователите от университета „Флиндерс“ и Университета на Аделаида в Австралия разглеждат ефекта от спирането на онлайн игрите при различни симптоми на отнемане. Те последват 24 играчи на MMO, както с, така и без индикация за IGD, тъй като се въздържат да играят за 84 часа.

Противно на очакванията, симптомите на оттегляне от интернет игрите намаляват по време на краткотрайно въздържание, като по този начин започват по-нататъшни дебати относно прякото прилагане на концепции за пристрастяване, като оттегляне и толерантност към проблематичното поведение на интернет игри. Това е интересна находка, която може да подскаже, например, че технологичните пристрастявания не следват всички „правила” на пристрастяването, както при наркоманиите.

*Статията е базирана на проучванията на Michael Osuch и Steven Turner, Elsevier.

254 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page